Groepsgewijs problemen oplossen als Burgerschapsvorming

Bij groepsgewijs probleem oplossen verwerven leerlingen gezamenlijk kennis en passen ze die toe om een probleem op te lossen. De hoofdtaak van de leerlingen is om tot een gezamenlijke probleemanalyse te komen, het probleem vanuit verschillende perspectieven te verkennen en mogelijke oplossingen uit te werken en een beslissing te nemen. Groepsgewijs problemen oplossen bevordert het probleemoplossend vermogen, de argumentatie vaardigheden en het groepsdenken van de leerlingen.

Wat vraagt probleem oplossen van de leerlingen?

Groepsgewijs probleem oplossen vergt veel van de cognitieve en metacognitieve vaardigheden van de leerlingen zoals werken met verschillende variabelen. Dat kan leiden tot cognitieve overbelasting, tot verkeerd coderen en dus misconcepten en tot terugdringen van voorkennis (inhibitie). Misconcepten moeten voorkomen worden want ze zijn hardnekkig en moeilijk te corrigeren. De probleemoplosvaardigheden ontwikkelen zich niet vanzelf. Er is veel oefening nodig, in verschillende contexten. Deze vaardigheden zijn vaak domeinspecifiek en generalisatie (transfer) gebeurt vaak niet vanzelf.

Groepsgewijs probleem oplossen in vier fasen

Het opbouwen van de leeractiviteiten gebeurt in vier fasen.

  • De eerste fase is de probleemverkenning. Het probleem eerst verkennen is nodig om de voorkennis te activeren en voor te bereiden op het opdoen van nieuwe kennis. Ook kunnen de leerlingen gestimuleerd worden om de kennis die ze denken nodig te hebben voor de oplossing te identificeren.
  • De tweede fase is het probleem analyseren: het inzicht in het probleem wordt verdiept. Concepten die relevant zijn om het probleem op te lossen worden door de leraar uitgelegd of leerlingen krijgen informatie aangereikt. Leerlingen leren ook verschillende perspectieven op het probleem te nemen en leren door middel van discussie meer inzicht en kennis te winnen in en over het probleem. Tijdens deze fase worden bedrijven bezocht.
  • De vierde fase is de beslissing nemen: leerlingen werken verschillende scenario’s uit om het probleem op te lossen en ze vergelijken hun eerste idee/hypothese met hun scenario’s. Leerlingen leren ook beslissingen te nemen over welke oplossing beter is. Leerlingen presenteren hun oplossingen aan de bedrijven, ouders en relevante actoren.
  • De laatste fase is een debriefing om te reflecteren op wat is geleerd: welke bèta en techniek- concepten zijn geleerd en waren noodzakelijk om het probleem te kunnen oplossen? Welke beroepen kunnen worden geassocieerd aan deze technieken? Wat vonden de leerlingen relevant te leren in deze maatschappelijke technologische vraagstuk? Wat vinden ze van hun aanpak (sterke en zwakke punten)? Wat vinden ze van hun samenwerking?

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s