Burgerschap en Democratische principes

Een kernactiviteit van democratisch burgerschap is groepsgewijze beraadslaging en besluitvorming aangaande maatschappelijke problemen. Met het oog hierop moeten burgers in staat zijn om te discussiëren over alle mogelijke kwesties en problemen, alsmede om oplossingen te bedenken, de inbreng van anderen (inzichten, argumenten en oplossingen) te vergelijken en te evalueren en met anderen tot overeenstemming te komen. Kortom, er zijn twee belangrijke momenten: de discussie (beraadslegging) en de beslissing (besluitsvorming). Deze visie van democratie en burgerschapsvorming past bij de visie van een deliberatieve democratie.

Kenmerkend voor democratische beraadslaging zijn:

(1) procedurele principes van rechtvaardigheid: gelijke inspraak en gelijke stem; iedereen doet mee en de inbreng van ieder telt even zwaar.

(2) criteria voor de inhoud van de beraadslaging: de discussie moet aan epistemische eisen voldoen; geïnformeerde en zakelijke argumenten tellen het zwaarst.

Kenmerkend voor democratische besluitvorming is dat de uitkomsten van beraadslaging en besluitvorming aan specifieke eisen voldoen.

(1) Een gangbaar criterium is ook in dit opzicht rechtvaardigheid: rekening houden met de belangen van iedereen en met die van iedereen gelijkelijk.

(2) Een ander voor de hand liggend criterium is dat de uitkomsten realistisch zijn of zaak- en context-adequaat; dat wil zeggen: gepast, gegeven de kenmerken van de situatie en de feitelijke beperkingen en mogelijkheden.

 

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s